Producenci

Co zrobić z białej fasoli? Poznaj nasze propozycje!

Nie chcesz, aby zaskoczyła Cię pusta lodówka? Niestety, to zdarza się wszystkim. Jeśli jednak odpowiednio wcześnie zadbasz o zapasy i wyposażysz kuchnię w suszone produkty, z pewnością wybrniesz z każdej kulinarnej opresji. Sprawdź, co zrobić z białej fasoli, mając jedynie kilka produktów. Taka lista inspiracji niejednokrotnie uratuje sytuację w domu - także w przypadku pojawienia się niespodziewanych gości.

Zanim jednak przejdziemy do smacznych przepisów, podpowiemy Ci, co warto mieć w domowej spiżarni i jak przygotować fasolę przed przyrządzeniem konkretnego dania.

Zadbaj o wyposażenie domowej spiżarni

Domowa spiżarnia albo po prostu, większa szafka w kuchni powinny być zawsze odpowiednio zaopatrzone. Jeśli wśród Twoich zapasów znajdą się odpowiednie produkty sypkie, nie musisz się obawiać - zawsze będziesz miał z czego przygotować pyszny obiad! Wśród nich nie może zabraknąć fasoli. Drobna perła, drobna nerka, kolorowa, piękny Jaś - to tylko niektóre z koniecznych propozycji. Zatem, co zrobić z białej fasoli i jak prawidłowo ją przygotować? Najlepiej długo namaczając w zimnej wodzie (najlepiej całą noc), a następnie - gotując do momentu aż odpowiednio zmięknie.

Co zrobić z białej fasoli? Poznaj proste dania na co dzień

Są takie produkty, które zawsze warto mieć w kuchennej szafce. Obok białej fasoli sypkiej należą do nich różnorodne przyprawy, suszone zioła i pomidory w puszce. Jeśli dodatkowo dbasz, by nie zabrakło Ci marchewki i ziemniaków, a w zamrażarce zawsze było mięso, przygotujesz smaczny obiad w zaledwie kilka minut. Pod warunkiem, że odpowiednio wcześnie dokładnie namoczysz fasolę.

Fasola po bretońsku w wersji wegetariańskiej

Fasola po bretońsku w wersji wegetariańskiej to smaczne i pożywne danie. Co więcej, niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczą ugotowana fasola (w wodzie z dodatkiem ziół i przypraw), passata pomidorowa, zioła (majeranek i tymianek) oraz przyprawy - czosnek, papryka słodka i papryka ostra, cząber, sól, pieprz oraz szczypta cukru. Passatę należy doprawić do smaku, a następnie połączyć z przygotowaną wcześniej fasolą.

Fasolowa zupa z mięsem

Odpowiadającą Ci ilość fasoli należy namoczyć, a następnie - gotować razem z mięsem, na przykład schabem. W trakcie gotowania dodaj warzywa - marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Pod koniec gotowania rozpuść na patelni masło, dodaj mąkę i wraz z przecierem pomidorowym dodaj do gotującej się fasoli. Całość dopraw do smaku. Fasolowa zupa z mięsem powinna gotować się około 50 minut.

Fasola od święta? Tymi potrawami zaskoczysz gości!

Nie wiesz, co zrobić z białej fasoli, by zaskoczyć gości? Najlepsze będą pierogi! Przygotuj ciasto według znanego Ci przepisu, a następnie - namocz i ugotuj fasolę. Kiedy będzie gotowa, pokrój w kostkę boczek i posiekaj cebulę i podsmaż je na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodaj do fasoli i zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaku i przygotuj doskonałe pierogi!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl