W przypadku cukrzycy odpowiednio skomponowana dieta ma szczególne znaczenie! To właśnie ona, obok terapii farmakologicznej, jest bardzo ważnym elementem leczenia i utrzymania prawidłowego poziomu glikemii. Wśród produktów, które budzą w tym aspekcie spore kontrowersje, znajdują się owoce. Jakie owoce może jeść cukrzyk, a na które powinien uważać? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat!
Owoce to smaczne i wartościowe przekąski, dlatego niewątpliwie warto uwzględnić je w diecie cukrzyka. Odpowiednio dobrane są nie tylko pysznym urozmaiceniem jadłospisu, ale i źródłem cennych witamin i minerałów. Niestety nie wszystkie gatunki nadają się dla osób, które mają problemy z poziomem cukru we krwi. Przyjrzyjmy się temu, jakie owoce może jeść cukrzyk, a które powinien ograniczyć.
Problematyczna fruktoza
To, jakie owoce może jeść cukrzyk, w dużej mierze warunkowane jest przez ilość fruktozy, zawartej w poszczególnych gatunkach. Co ciekawe,jeszcze jakiś czas temu była ona uważana za składnik znacznie zdrowszy od białego cukru. Niestety w świetle obecnej wiedzy wiadomo, że spożywanie dużych ilości fruktozy ma niekorzystny wpływ zarówno na pacjentów z cukrzycą, jak i osoby zdrowe.
Owoce w diecie cukrzyka – najważniejsze zalecenia
Owoce w diecie cukrzyka mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zaleceniach, które pomogą dobrać dozwolone przekąski i pozwolą uniknąć ewentualnych błędów żywieniowych. Jakie owoce można jeść przy cukrzycy? Przedstawiamy kilka istotnych informacji, które powinny okazać się pomoce w kontrolowaniu diety:
1.Najlepszym rozwiązaniem są owoce o niskiej zawartości węglowodanów – zarówno świeże, jak i mrożone.
2. Odradza się spożywanie owoców suszonych i kandyzowanych, a także owoców w syropach.
3. Owoce w diecie cukrzyka mogą być korzystne dla chorego ze względu na zawarty w nich błonnik – jego zalecane spożycie przy tej dolegliwości wynosi 20 g na dzień.
Jakie owoce może jeść cukrzyk?
W diecie osób, które zmagająsię z cukrzycą, warto uwzględnić te gatunki, które charakteryzują się niską zawartością węglowodanów. Przedstawiamy listę przykładowych owoców dla cukrzyka:
– cytrusy, np. pomarańcze, grejpfruty i mandarynki,
– owoce jagodowe, czyli truskawki, czarne jagody, jeżyny, maliny, borówki i poziomki,
– wiśnie i czereśnie,
– brzoskwinie i morele,
– jabłka oraz gruszki,
– awokado.
Czego unikać?
Skoro wiesz już, jakie owoce może jeść cukrzyk, pozostaje pytanie, z których powinien zrezygnować? Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów problematyczne mogą okazać się banany i winogrona. Odradza się również większość owocowych soków.
Mamy nadzieję, że nasz wpis okazał się pomocny i kwestia spożywania owoców przy cukrzycy jest już nieco bardziej zrozumiała. Jeśli szukasz wartościowych smakołyków, które mogą znaleźć się w diecie cukrzycowej, sprawdź ofertę naszego sklepu. Znajdziesz w niej między innymi szeroki wybór dozwolonych owoców, a także zdrowe pieczywo, wędliny oraz nabiał.