Producenci

Jakie owoce przy refluksie są wskazane, a jakie nie?

Refluks to uciążliwe schorzenie, ale i stan, który może doprowadzić do przykrych konsekwencji w przyszłości. Przyczyn tego stanu jest wiele i należy do nich nieprawidłowa dieta. Dzięki zmianie nawyków żywieniowych i sięganiu wyłącznie po produkty które nie zaostrzają tego stanu można poczuć się dużo lepiej. Z tego względu wiele osób zastanawia się między innymi jakie owoce przy refluksie są bezpieczne i można je spożywać bez problemu. My to wiemy i podpowiadamy poniżej!

Refluks – co to jest?

Gdy treść żołądkowa cofa się do przełyku można mówić o refluksie żołądkowo – przełykowym. Dzieje się tak, gdy zwieracz pomiędzy tymi narządami działa nieprawidłowo. Pożywienie wymieszane z kwasami żołądkowymi podrażnia przełyk i może doprowadzić do jego uszkodzenia. Objawami tego nieprzyjemnego schorzenia są między innymi zgaga, ból i pieczenie za mostkiem oraz w żołądku, częste odbijanie, a nawet nieświeży oddech. Przyczyną może być między innymi dieta, ale i stres, zmiany hormonalne, cukrzyca oraz nadmierne spożywanie alkoholu.

Założenia diety przy refluksie

Dieta lecznicza, której zadaniem jest zmniejszenie objawów refluksu – a nawet ich całkowite wyeliminowanie – opiera się na produktach, które nie zalegają w żołądku, nie wymagają długotrwałego trawienia. Im bardziej lekkostrawne są potrawy i ich składniki, w tym owoce, tym lepiej. Ponadto, dieta eliminuje produkty, które nie zwiększają znacząco produkcję kwasów żołądkowych i same zawierają dużo kwasów. W przypadku owoców stanowi to wyzwanie, gdyż większość z nich zawiera kwasy owocowe.

Owoce przy refluksie – im mniej kwaśne, tym lepiej

Wśród zaleceń dla osób zmagających się z refluksem znajduje się ograniczenie kwaśnych produktów żywnościowych. Należą do nich takie owoce jak cytrusy, truskawki i kiwi. Warto w takiej sytuacjach sięgać po dojrzałe banany, brzoskwinie, melony, mango, nektarynki, a także gruszki. Ważne jest jednak indywidualne podejście – jeśli czujesz, że po zjedzeniu danego owocu czujesz się dobrze i refluks nie występuje lub ustępuje, nawet gdy nie zalicza się do powyższej listy, możesz wprowadzić go do diety.

Sposób przygotowania ma duże znaczenie

Obniżenie poziomu kwasów w pożywieniu można także uzyskać przez odpowiednią obróbkę. Owoce przy refluksie można ugotować lub upiec, warto pozbyć się także skórki i pestek. W ten sposób można uzyskać lekkostrawne, pyszne i wartościowe owoce, które nie zwiększają problemu refluksu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl