Producenci

Podpowiadamy, jak zrobić dobry rosół! Poznaj tajemnicę jego idealnego smaku!

Rosół to bez wątpienia najpopularniejsza polska zupa! Nie tylko urzeka smakiem, ale też znana jest ze swoich rozgrzewających właściwości. Idealnie sprawdzi jako danie na rodzinny obiad, jesienną chandrę czy uporczywe przeziębienie. Jak zrobić dobry rosół, który zachwyci smakiem nawet największych wielbicieli tej potrawy? Przedstawiamy kilka wskazówek, które pozwolą Ci przygotować prawdziwie królewską zupę!

O rosole mówi się, że nie jest potrawą prostą. Warto jednak zaznaczyć, że każdy dobry kucharz powinien umiećgo przygotować. Pamiętaj, że trening czyni mistrza, a wszystko, czego potrzebujesz, żeby opanować tę sztukę, to odrobina wprawy i sprawdzony przepis. Jak zrobić dobry rosół, by uzyskać jego „domowy” smak i uniknąć często popełnianych błędów?

Dobre mięso na rosół, czyli jakie?

Podstawowym składnikiem tradycyjnego rosołu jest mięso. Jakie wybrać, by zupa była smaczna? W tej kwestii często przyjmuje się zasadę, zgodnie z którąim bardziej różnorodne mięso, tym lepiej. Jak zrobić dobry rosół z odpowiedniej kompozycji mięs? Zupa przygotowana na bazie samego kurczaka może okazać się mdła, dlatego warto dodać do niej np. indyczą szyjkę, szponder wołowy, kaczkę, perliczkę czy cielęcinę. Co istotne, do rosołu raczej nie stosuje się mięsa wieprzowego.

Jakie warzywa na dobry rosół?

W rosole nie może zabraknąć także warzyw. To właśnie one mają kluczowe znaczenie dla ostatecznego smaku zupy. Jakie warzywa pozwolą Ci przygotować dobry rosół? W potrawie powinny znaleźć się 3-4 marchewki, które zapewnią jej piękny kolor. Do garnka wrzuć także 1-2 pietruszki, kawałek pora oraz część korzenia selera. Ciekawym dodatkiem może okazać się również kawałekselera naciowego lub ćwiartka kapusty włoskiej.

Co z cebulą?

Ważnym składnikiem rosołu jest również cebula. Warto jednak zaznaczyć, że przed dodaniem do zupy warzywo to powinno zostać poddane dodatkowej obróbce. Jak zrobić dobry rosół z dodatkiem cebuli? Zgodnie z tradycyjnymi przepisami zaleca się, by ją opalić. Jeśli masz kuchenkę gazową, możesz zrobić to bezpośrednio nad palnikiem. Jeżeli korzystasz z innego sprzętu, upiecz ją w piekarniku.

Jakie przyprawy do rosołu?

Jeśli chcesz ugotować dobry rosół, nie zapomnij o przyprawach. Do zupy dodaje się przede wszystkim pieprz i sól. Wiele osób urozmaica ją również zielem angielskim i liściem laurowym. Smak rosołu znakomicie uzupełni też natka pietruszki, lubczyk oraz czosnek. Miłośnicy grzybów mogą dodać do zupy kurki, a wielbiciele smaków korzennych cenią dodatek goździków.

Jak ugotować dobry rosół? Garść praktycznych porad

W gotowaniu rosołu ważne są nie tylko odpowiednio dobrane składniki, ale też sposób ich przygotowania i dodawania do zupy. Co musisz wiedzieć, zanim zabierzesz się za pracę? Przedstawiamy kilka praktycznych porad, dzięki którym zrobienie dobrego rosołu stanie się banalnie proste!

1. Jeśli chcesz, by rosół miał głęboki smak i aromat, to przed gotowaniem podpiecz wybrane mięso i kości w piekarniku.

2. Pamiętaj, żeby wrzucać mięso do zimnej wody. Dodanie go do wrzątku spłyci aromat zupy.

3. W trakcie gotowania w rosole mogą pojawić się szumowiny, czyli ścięte drobinki białka. Usuń je za pomocą łyżki lub sitka.

4. Jeżeli Twój rosół okaże się za tłusty, usuń tłuszcz po schłodzeniu zupy. Zaraz po ugotowaniu możesz też wrzucić do wydzielonej porcji kostkę lodu – tłuszcz skupi się dookoła niej i będzie łatwo go usunąć.

5. Pamiętaj, że zrobienie dobrego rosołu wymaga nieco czasu i cierpliwości. Zupę gotuj na bardzo małym ogniu przez trzy godziny. Jeśli korzystasz tylko z drobiu, możesz skrócić ten czas do dwóch godzin.

Jak widzisz, ugotowanie dobrego rosołu wcale nie musi być trudne! Mamy nadzieję, że nasze podpowiedzi okazały się pomocne, a Twoja zupa będzie wyśmienita. Jeśli zależy Ci na doskonałym smaku, polecamy zdrowe warzywa i świeże zioła, dostępne w naszym sklepie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl