Producenci
Promocje
Oksymel 0,2 [1 szt]
Oksymel 0,2 [1 szt]
22,00 zł 17,00 zł
szt.
Jabłka Ligol Polska [1kg]
Jabłka Ligol Polska [1kg]
5,00 zł 3,90 zł
kg
Mango Premium dojrzałe RTE Peru [1 szt]
Mango Premium dojrzałe RTE Peru [1 szt]
14,00 zł 10,00 zł
szt.
Barszcz czerwony tradycyjny kiszony 500 ml [1 szt]
Barszcz czerwony tradycyjny kiszony 500 ml [1 szt]
5,00 zł 4,50 zł
szt.
Jabłka Champion Polska [1kg]
Jabłka Champion Polska [1kg]
5,00 zł 3,90 zł
kg
Jabłka Dark Rubin Polska [1kg]
Jabłka Dark Rubin Polska [1kg]
5,00 zł 3,90 zł
kg
Jabłka Eliza Polska [1kg]
Jabłka Eliza Polska [1kg]
5,00 zł 3,90 zł
kg
Syrop przecierowy z głogu 0,33 L [1 szt]
Syrop przecierowy z głogu 0,33 L [1 szt]
18,00 zł 15,00 zł
szt.
Syrop z kwiatów czarnego bzu 0,33 L [ 1 szt]
Syrop z kwiatów czarnego bzu 0,33 L [ 1 szt]
18,00 zł 15,00 zł
szt.
Jabłka Golden Delicjusz Polska [1kg]
Jabłka Golden Delicjusz Polska [1kg]
5,00 zł 3,90 zł
kg

Poznaj triki na to, jak smacznie gotować na parze, by potrawy były naprawdę wyborne!

Najzdrowszym sposobem na przygotowanie jedzenia jest gotowanie na parze.Zyskuje ono coraz więcej zwolenników, nie tylko wśród pasjonatów zdrowego odżywiania, ale także u smakoszy, doceniających wyjątkowe walory smakowe przygotowywanych potraw. Jest to metoda, która pozwala zatrzymać cenne składniki odżywcze, które traci się podczas tradycyjnego gotowania w wodzie. Jeżeli jesteś nowicjuszem w tej dziedzinie, przekonaj się, że warto poznać temat od podszewki. Dowiedz się, jak gotować na parze, by jeść zdrowo i smacznie!

Produkty, które możesz gotować na parze

Przed rozpoczęciem przygody z gotowaniem na parze warto zaznajomić się z listą artykułów, które możesz przygotować w tej sposób. Taki spis może okazać się bardzo długi, gdyż na parze można ugotować praktycznie wszystko!

Jakie produkty gotować na parze? Najlepiej sprawdzą się oczywiście warzywa, które stosunkowo szybko będą gotowe do spożycia. Pamiętaj, że te przygotowane w wersji al dente mają najbardziej wyrazisty smak, nie utracą swojego koloru i nie będą się łamać na talerzu. W ten sposób zachowują też najwięcej składników mineralnych i witamin. Jedynym warzywem, którego nie poleca się gotować na parze, jest pomidor, ze względu na to, że pod wpływem parowania traci on swój niepowtarzalny smak. Dzięki tej metodzie z powodzeniem możesz przygotować ryby i delikatne mięso, np. kurczaka, indyka czy cielęcinę, a także ryże i kasze.

Jak gotować na parze? Poznaj cenne wskazówki

Możesz zacząć od przygotowywania posiłków na metalowych wkładkach, przystosowanych do gotowania na parze, których średnicę dopasujesz do wielkości naczynia. Pamiętaj, by równomiernie rozkładać produkty i nie tworzyć piętrowych warstw. Nie mogą one również stykać się z wodą. Zadbaj o wybór takiego garnka, który swobodnie zmieści wszystkie artykuły spożywcze. Istotną kwestią, do której wiele osób nie przykłada wagi, jest pokrywka – musi być idealnie dopasowana do garnka, by para nie uciekała przez szczeliny. Jak gotować na parze? Pamiętaj o tym, żeby włożyć naczynie z produktami dopiero wtedy, gdy woda w garnku zacznie wrzeć. Nie ustawiaj zbyt dużej mocy palnika – gotowanie to proces, którego nie należy przyspieszać.

Sekrety przyprawiania potraw – jak gotować na parze?

Podstawową różnicą, która jest zauważalna podczas gotowania na parze, jest eliminacja soli. Nie musisz solić potraw ani przed, ani w trakcie przyrządzania. By gotować na parze smacznie i wyraziście, postaw raczej na zioła – większość ludzi dopiero podczas tego trybu docenia ich moc i uniwersalność. Ziemniaki przyprawione świeżymi bądź suszonymi ziołami bardzo zyskują na wartości, podobnie jak kalafior, brokuły, papryka czy cukinia. Puść wodze fantazji i baw się kuchnią, a stworzysz wyśmienite posiłki przygotowane na parze!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl