Producenci
Promocje
Jabłka Eliza Polska [1kg]
Jabłka Eliza Polska [1kg]
5,00 zł 3,80 zł
kg
Jabłka Rubin Polska [1kg]
Jabłka Rubin Polska [1kg]
5,00 zł 3,80 zł
kg
Winogrono różowe [1 kg]
Winogrono różowe [1 kg]
22,00 zł 18,00 zł
kg
Jabłka Dark Rubin Polska [1kg]
Jabłka Dark Rubin Polska [1kg]
5,00 zł 3,80 zł
kg
Jabłka Ligol Polska [1kg]
Jabłka Ligol Polska [1kg]
5,00 zł 3,80 zł
kg
Jabłka Champion Polska [1kg]
Jabłka Champion Polska [1kg]
5,00 zł 3,80 zł
kg
Jabłka Golden Delicjusz Polska [1kg]
Jabłka Golden Delicjusz Polska [1kg]
5,00 zł 3,80 zł
kg
Awokado Hass RTE Peru [1 szt]
Awokado Hass RTE Peru [1 szt]
10,00 zł 8,00 zł
szt.

Przekonaj się, jak łatwo zrobić tradycyjny barszcz czerwony!

Polska,jako jeden z niewielu krajów na świecie, słynie z kwaśnych, aczkolwiek bardzo smacznych zup, które są przygotowywane według receptur z dziada pradziada. Dzięki temu stanowią one powszechny domowy posiłek, który pojawia się na naszych stołach. Zupą, która na co dzień uwodzi miliony krajanów, a także sporą część świata, jest bez wątpienia barszcz czerwony. Ta prosta i wyborna potrawa to symbol Bożego Narodzenia, jednak jest na tyle pyszna, że jadamy ją przez cały rok! Jak zrobić barszcz czerwony? Sprawdź, jakie to łatwe!

Przygotuj składniki – jak zrobić dobry barszcz czerwony?

Każdy zna podstawowy i najważniejszy produkt – buraki! Do zrobienia wybornego barszczu będziesz potrzebować kilogram tych warzyw. Dodaj również cebulę, dwie marchewki, pietruszkę, ćwiartkę selera, połowę jabłka, laskę selera naciowego, trzy ząbki czosnku, kawałek pora (białej części), pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Jak zrobić barszcz czerwony o charakterystycznym aromacie i wyjątkowym kolorze? Użyj w tym celu zakwasu buraczanego, który jest prawdziwą bombą witaminową!Pokrój lub posiekaj buraki z zakwasu, a pozostałe produkty starannie umyj i obierz. Cebulę warto opalić, by nadać zupie perfekcyjny smak.

Jak zrobić barszcz czerwony? Poznaj proces gotowania

Następnym krokiem będzie ugotowanie wszystkich powyższych produktów. Rozpuść niewielką ilość masła, po czym wrzuć do garnka pietruszkę, marchewki i seler, by je trochę podsmażyć. Teraz zalej całość litrem wody i gotuj przez minimum 30 minut. Po upływie tego czasu dodaj buraki z zakwasu, laskę selera, cebulę, jabłko oraz czosnek i gotuj, aż warzywa zmiękną. Jak zrobić barszcz czerwony, by uzyskać piękny kolor wywaru? Pozostaje Ci staranne odcedzenie płynu na sicie – zadbaj o to, by nic się nie zmarnowało.

Doprawienie to podstawa! Jak zrobić wyrazisty barszcz czerwony?

Tradycyjny barszcz czerwony nie może być mdły – przekonaj się, że zastosowanie wyrazistych przypraw korzystnie wpłynie na smak potrawy! Podstawę stanowi zakwas buraczany, który poleca się dodać do powstałego wywaru, razem z ukiszonymi burakami. Dodaj również pieprz, sól i majeranek, a następnie gotuj przez pół godziny. Istotne jest, by nie doprowadzić do zagotowania cieczy. Teraz nadszedł czas na smakowanie – sprawdź, czy barszcz jest odpowiednio przyprawiony, a jeśli nie, dodaj odrobinę czosnku, pieprzu i ziół, które lubisz. Czy teraz już wiesz, jak zrobić najlepszy polski barszcz czerwony?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl